Sportal Privacy Policy

1.    Personal Data Protection Policy

(a)     Sportal Sdn Bhd (“Sportal” or “We” or “Us” or “Our”) recognises the importance and sensitivity of any personal data we may collect from you from time to time and are committed to protect your privacy and to process your data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010.

(b)     We will take reasonable steps to ensure that your personal data is accurate and relevant only to the lawful purposes for which it was obtained.

(c)     If you provide us with personal data about another person, you confirm that they have appointed you to act for them, to consent to the processing of their personal data and that you have informed them of our identity and the purposes for which their personal data will be processed.

Polisi Perlindungan Data Peribadi

(a)      Sportal Sdn Bhd (“Sportal” atau “Kami”) mengenali kepentingan dan sensitiviti data peribadi yang kami terima dan kumpul daripada anda dari semasa ke semasa dan adalah berkomited untuk menjaga data peridabi anda dan akan memproses data peribadi anda berdasarkan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

(b)      Kami akan mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan data peribadi anda adalah tepat dan berkaitan hanya untuk memenuhi tujuan yang sah di mana ia adalah diperolehi.

(c)      Sekiranya anda memberi kami data peribadi orang lain, anda bersetuju bahawa mereka telah melantik anda untuk bertindak bagi mereka dan mereka telah memberi kebenaran untuk memproses data peribadi mereka serta anda telah memberitahu mereka identiti kami dan tujuan di mana data peribadi mereka akan diproses.

2.  Retention of the Personal Data

Data protection is a matter of trust and your privacy is important to us. We shall therefore only process your name and other information which relates to you in the manner set out in this Privacy Policy. We will only collect information where it is necessary for us to do so and we will only keep your information for as long as we are either required to by law or as is relevant for the purposes for which it was collected.

Pengekalan Data Peribadi

Perlindungan data peribadi adalah berkenaan dengan kepercayaan dan data peribadi anda adalah penting bagi kami. Kami hanya akan memproses nama anda dan informasi yang lain uang berkaitan dengan anda berdasarkan Polisi Perlindungan Data Peribadi ini. Kami hanya akan mengumpul informasi di mana ia adalah berkaitan dan diperlukan dan kami hanya akan mengekalkan informasi anda selama sepertimana yang diperuntukkan oleh undang-undang dan/atau adalah berkaitan dengan tujuan di mana informasi anda adalah dikumpul.

3.    Use of the website without Registering

You can visit our website, www.sportal.my and browse without having to provide your personal details. During your visit to our website, you may remain anonymous and at no time would we be able to identify you unless you have registered an account with us on our website and have logged on with your user name and password.

Penggunaan Laman Web tanpa Berdaftar

Anda boleh melayari laman web kami, www.sportal.my tanpa perlu memberi data peribadi anda. Semasa anda melayari laman web kami, anda boleh kekal tanpa nama dan kami tidak akan dapat untuk mengenal pasti identiti anda kecuali jika anda mendaftarkan anda sendiri dan telah log masuk dengan menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda.

4.    Security of the Personal Data

All information collected/processed will be kept in a secure manner, where applicable, it will be kept in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your personal data and the accidental loss or destruction of, or damage to, your personal data.

Sekuriti Data Peribadi

Kesemua informasi dan data peribadi yang dikumpul dan diproses akan disimpan dan dikekalkan dengan cara yang selamat apabila diperlukan dan informasi tersebut akan disimpan berdasarkan peruntukkan undang-undang untuk mengelakkan pemprosesan data peribadi anda yang tidak sah dan kerugian akibat kemalangan yang tidak diingini.

5.    Description/Purpose of the Used of the Personal Data

The personal data you provided will be collected, used and processed by us for the following purposes, including but not limited:

(a)      to deliver notices, newsletter, promotions, services and the marketing materials of such services whether present or future to you;

(b)      for Sportal’s customer relationship management;

(c)      to conduct marketing, survey, questionnaires, legitimate business activities and client profiling activities in connection with our services;

(d)      internal record keeping and maintenance of customer database.

(e)      to facilitate the provisioning of services in accordance to customer’s specifications;

(f)       for billing and financing purpose include sales processing, invoicing, delivering of services, and collection of payment from customers;

(g)      to explore potential sales opportunities;

(h)      to monitor, review, improve Sportal’s services;

(i)       for marketing and trend analysis of services; and

(j)       such other purpose relevant to the services provided by Sportal.

Maksud/Tujuan Kegunaan Data Peribadi

Data Peribadi yang anda berikan akan dikumpul, diguna dan diproses oleh kami untuk tujuan berikut, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

(a)      Untuk menghantar notis, surat berita, promosi, perkhidmatan dan bahan pemasaran yang berkaitan dengan kami kepada anda;

(b)      Bagi tujuan pengurusan hubunganpengguna kami;

(c)      Untuk mengadakan pemasaran, kajian, soal selidik, aktiviti perniagaan yang sah dan pengurusan profil pengguna yang berkaitan dengan perkhidmatan kami;

(d)      Untuk rekod kami dan pengurusan dan pangkalan data pengguna kami;

(e)      Untuk mempercepatkan spesifikasi perkhidmatan kami berdasarkan spesifikasi pengguna;

(f)       Untuk bil dan tujuan kewangan termasuk pemprosesan jualan, invois, pemberian perkhidmatan dan penerimaan pembayaran daripada pengguna;

(g)      Untuk mengenal pasti peluang jualan yang berpotensi;

(h)      Untuk mengawas, mengulas dan menambahbaikkan perkhidmatan Sportal;

(i)       Untuk menganalisi pemasaran dan hala perkhidmatan kami; dan

(j)       Untuk tujuan-tujuan lain yang berkaitan dengan perkhidmatan yang dibekalkan oleh Sportal.

6.    Disclosure to Third Parties

Generally, Sportal keeps all personal data confidential but you hereby consent and authorize us to provide or disclose your personal data the following categories of parties, including but not limited to:

(a)      any person to whom we are compelled or required to provide or disclose your personal data under laws or in response to a competence government agency;

(b)      any associated company(ies) and related company(ies) and subsidiary(ies) and affiliate(s) of Sportal including those may be established in the future;

(c)      government agency(ies), statutory authority(ies) and industry regulator(s);

(d)      our auditors, accountants, lawyers, financial institutions, other financial or professional advisers credit reporting agencies, credit bureau, debts collection agencies;

(e)      our business partners and online affiliates that provide related services in connection with our business;

(f)       our appointed service providers in relation to our customer loyalty programs if any.

Penzahiran kepada Pihak Ketiga

Secara umumnya, Sportal akan memastikan semua data peribadi sulit tetapi anda memberi kebenaran kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak seperti berikut, temasuk tetapi tidak terhad kepada:

(a)    Mana-mana pihak yang kami perlu mendedahkan data peribadi anda berdasarkan undang-undang atau pihak kerajaan;

(b)    Mana-mana syarikat yang berkaitan dengan Sportal;

(c)   pihak kerajaan, pihak authoriti dan pengawal selia industri;

(d)    Juruaudit, akauntan, peguamcara, institut kewangan, biro kewangan dan penasihat laporan kredit, agensi kutipan hutang;

(e)    Rakan kongsi perniagaan kami dan pihak dalam talian yang berkenaan dengan perkhidmatan kami;

(f)    Pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh kami.

7.    Collection of Personal Data by Cookies

Cookies are small data files that a website can place on your computer hard drives and which record certain technical information about your internet usage. Sportal uses cookies on certain pages of its websites to help improve and enhance customer experience, including but not limited to detect your web browser’s multimedia capabilities, to track promotional advertisements, to maintain current login and purchase information on secure portions of the sites and to provide a unique identifier to your computer so that Sportal can generate statistics regarding the site usage. The unique information is not matched with any personal data. Most cookies are “session cookies” meaning that they are automatically deleted from your hard drive at the end of a session. You always have the option to manage or decline or delete cookies through your browser or device settings. For more information on how to do so, visit the help material of your browser or device.

Pengumpulan Data Peribadi melalui Cookies

Cookies merupakan fail data di mana sesuatu laman web boleh meletakkan pada cakera keras komputer anda di mana ia akan merekodkan informasi teknikal berkenaan dengan penggunaan rangkaian Internet anda. Sportal menggunakan cookies pada sesetengah muka surat laman webnya untuk membantu memperbaikkan pengalaman pengguna, termasuk tetapi tidak terhad untuk mengesan keupayaan pelayar web, untuk mengenal pasti penghantaran iklan promosi, untuk mengekalkan log masuk semasa dan informasi belian serta untuk menyediakan pengecam unik untuk menjana statistik berkenaan dengan pengunaan laman web kami. Informasi unik ini tidak terlibat data peribadi anda. Kebanyakan cookies adalah “session cookies” di mana ia akan dipadamkan daripada cakera keras komputer anda selepas penamatan satu sesi. Anda mempunyai pilihan untuk mengurus atau memadamkan cookies melalui tetapan peranti anda. Anda boleh melayari bantuan bahan pelayar anda.

8.    Third Party and External Websites

Our website may contain links to other third party owned and operated websites or internet resources. When you click on one of those links you are contacting another website or internet resource, we have no responsibility or liability for or control over those other websites or internet resources or their collection, use, or in any way processing of your personal data. The inclusion of third party websites on our website shall not in any way constitute an endorsement of such website’s contents, actions or policies.

Pihak Ketiga dan Laman Web Lain

Laman web kami akan mempunyai sambungan ke laman web lain atau pihak ketiga. Apabila anda mengklik sambungan tersebut, kami adalah tidak bertanggungjawab terhadap pengumpulan, penggunaan atau pemprosesan data peribadi anda. Kemasukan laman web lain dalam laman web kami tidak membentuk suatu pengendorsan kandungan, tindakan dan polisi laman web lain.

9.    Access of the Personal Data

Any of the registered parties has the right, at any time, to:

(a)      access and update your personal data by accessing your account on Sportal website;

(b)      withdraw his/her consent for the use of the Personal Data;

(c)      to request for any correction/update of the Personal Data; or

(d)      raise any general queries regarding the use of his/her Personal Data by contacting the Organiser directly and Sportal by sending an email to [email protected];

(e)      Organiser’s email and contact numbers are listed in the event details.

Akses kepada Data Peribadi

Pengguna mempunyai hak pada bila-bila masa untuk:

(a)      akses dan mengemaskinikan data peribadi anda dengan melayari laman web kami;

(b)      menarik balik persetujuan anda untuk penggunaan data peribadi anda oleh kami;

(c)      untuk membuat permintaan untuk pembetulan data peribadi anda;

(d)      membangkitkan sebarang soalan yang berkaitan dengan penggunaan data peribadi anda oleh kami dengan berhubungi dengan Penganjur atau Sportal dengan menghantar emel ke [email protected];

(e)      Emel dan nombor telefon Penganjur adalah tertakluk dalam butir-butir acara.

10. Amendments to the Privacy Policy

Sportal reserves the right to modify and change the Privacy Policy at any time. Any changes to this policy will be published on our website. You should check this Policy each time you access our website so as to be aware of the most recent applicable version of the Policy.

Penukaran Polisi ini

Sportal mempunyai hak untuk menukar Polisi Perlindungan ini pada bila-bila masa. Sebarang penukaran terhadap polisi ini akan diterbitkan pada laman web kami. Anda sepatutnya menyemak polisi ini setiap kali anda melayari laman web kami supaya anda adalah menyedari Polisi Perlindungan yang terkini.

11. Inquiries about the Privacy Policy

If you have a complaint about Sportal’s privacy practices you should write to us at: Sportal SDN BHD (1248705-U), 5, Lorong Tenang 9, Taman Sri Tenang, 14000 Bukit Mertajam, Penang, Malaysia, or by email to [email protected] will take appropriate action to work with you on resolve your complaint.

Penyoalan terhadap Polisi ini

Sekiranya anda mempunyai sebarang aduan terhadap Polisi Perlindungan ini, anda boleh menghantar sesalinan surat kepada kami di alamat Sportal Sdn Bhd (1225578), 5, Lorong Tenang 9, Taman Sri Tenang, 14000 Bukit Mertajam, Penang, Malaysia atau melalui emel kepada [email protected] Kami akan mengambil tindakan yang sepatutnya untuk menyelesaikan aduan anda.

12. Your Acceptance of the Privacy Policy

(a)     By using our website or registered an account with us on our website, you signify your acceptance of this policy. If you do not agree to this policy, please do not use our website.

(b)     The Privacy Policy is issued in both English and Malay. In the event that there are any inconsistencies or discrepancies between this English version and the Malay version, the English version shall prevail.

Penerimaan Polisi ini oleh anda

(a)    Dengan melayari laman web kami, ia menunjukkan penerimaan anda terhadap Polisi ini. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan Polisi ini, sila jangan menggunakan laman web ini.

(b)    Polisi ini adalah diisukan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat ketidaksamaan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia ini, versi Bahasa Inggeris akan dirujukkan. 



Welcome

A Smarter Way to Sport

OR
LOGIN Forget Password?
Don't have account? Sign Up.

Create Account

A Smarter Way to Sport

OR
CREATE ACCOUNT
Have account? Login.

Reset Password

A Smarter Way to Sport

Send Password Reset Link